مدارس  و دانشگاه های کشور عمان

پیشینه تاریخی آموزش در عمان


در واقع آموزش رسمی در کشور عمان از سال ۱۹۳۰ زمان سلطنت پدر پادشاه فعلی عمان سلطان سعید بن تیمور آغاز شد. شیخ احمد بن سلیمان که از آموزگاران سلطان سعید بود، ریاضی و قرآن آموزش می‌داد. شیخ احمد امروزه پدر آموزش و پرورش در عمان شناخته می‌شود. اولین مدرسه کشور عمان در سال ۱۸۷۱ در شهر مسقط پایتخت این کشور به نام مدرسه الزاوی تأسیس شد که بعدها در سال ۱۹۸۸ تعطیل شد. این مدرسه را امام جماعت مسجد مدیریت می‌کرد و در آن قرآن و مبانی دینی و زبان عربی آموزش می‌داد.
مدرسه‌هایی نظیر مدرسه الرحیل در شهر صحار و مدرسه بایادابالستاک و مدرسه الدره در شهر بهله از مدارس بعدی بودند که به ترتیب در عمان پایه‌گذاری شدند. مدت‌ها بعد مدرسه بوتینیه برای دختران و پسران در خانه‌ای اجاره‌ای بنا نهاده شد. در این مدرسه قرآن، عربی، جغرافیا، تاریخ و ریاضی آموزش داده می‌شد. این مدرسه یک برنامه درسی و مطالعه تدوین کرد که در آن روزانه دانش‌آموزان در شش کلاس درس شرکت می‌کردند.
در سال ۱۹۴۰ مدرسه نیمه‌دولتی السعیدیه در مسقط راه‌اندازی شد که دارای کلاس‌های درس اتاقی برای معلم‌ها و دبیران و اتاق مدیریت بود. این مدرسه محبوبیت زیادی در بین عوام داشت و در دو مرحله خدمات تحصیلی ارائه می‌داد. مرحله اول تحصیلات اولیه ابتدایی که دو سال زمان می‌برد و مرحله دوم تحصیلات ثانویه ابتدایی که حدود ۶ سال به طول می‌انجامید. این مدرسه و شعبه‌های آن به‌ سرعت رشد کردند. سال‌ها بعد از مدارس السعیدیه با تأسیس مدرسه‌های تماماً دولتی امکان تحصیل رایگان در عمان برقرار شد.
البته در این مسیر که رشد و شکوفایی آموزش در عمان را نشان می‌دهد چالش‌هایی نیز وجود داشت که می‌توان از فاصله زیاد بین تراکم جمعیت در این کشور، تنوع زیاد بین قومیت‌ها، سنت و زبان مردم نام برد. بنابراین دولت عمان مجبور شد اصلاحات قابل‌توجهی برای مدرن ساختن زیرساخت‌های آموزشی در سیستم آموزشی خود انجام دهد.